Puszedli VKF-re 3.

>> 2009. november 29., vasárnap

Mikor Kiskuktánál gyönyörű puszedliket láttam, eszembe jutott a mamám puszedlije, ami szintén nagyon finom volt. El is határoztam,hogy az övét próbálom meg elkészíteni.
Még soha nem készítettem, s sajnos útmutatást már nem kaphatok a mamámtól. Csak egy összetevőkből álló leírást találtam aminek utolsó hozzávalója "liszt, amennyit felvesz"
Szóval így álltam neki. Készítettem fehérje-mázasan is, csokisan is és formába is raktam egy részét, hogy megnézzem így is jó lesz-e. Szerintem a legfinomabb a málnadzsemes-kandírozott narancshéjas-csokis szelet lett. Ennek a leírása következik.
Hozzávalók:
1 csésze cukor,
1 csésze dió,
1 csésze méz,
diónyi margarin, vagy zsír,
csipet só,
4 tojás+2-nek a sárgája,(fehérje meghagyva a tetejére),
"liszt,amennyit felvesz"(kb 60 dkg),
fél csomag sütőpor.vagy 1 kanál szódabikarbóna,
További hozzávaló:
1 evőkanál mézeskalács fűszer-keverék,
ízlés szerint kandírozott narancshéj,
ízlés szerint dzsem
Tetejére:
Tortabevonó,vagy más csoki,
Fehérjemázhoz:
minden tojásfehérjéhez 3 kanál porcukor
Elkészítése:
A mézet és a margarint felolvasztjuk. A tojásokat a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarinos mézet és a fűszeres lisztet is. Nem lehet se túl lágy se túl kemény. Kiskukta szerint, mint egy muffintészta. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk. A sütőt előmelegítjük.
A tésztából diónyi darabokat kiveszünk, gömbölyűre formáljuk, s a tepsibe helyezzük őket, helyet hagyva, mert szétterül. 160 fokon kb. 10 perc alatt megsül. Ha tojásfehérje-habosan szeretnénk, akkor miután felvertük a fehérjét a cukorral, forgassuk bele a puszedliket és rakjuk vissza a sütőbe 5 percre nagyon alacsony hőfokra. Még ezután pár óra mire megszárad. Ha dzsemmel kettőt összeragasztunk , s csokival bevonjuk; amolyan házi Bombit kapunk. Legalábbis a kis-nagy fiam szerint.

Read more...

Szilvás-barackos-csokis linzer Gasztroajándék VKF-r 2.

>> 2009. november 28., szombat

A mézeskalács mellé ezt a sütit szoktam még ilyentájt aszalt gyümölcsökkel megrakott, csokival leöntött linzert. Szerintünk nagyon finom így együtt, pláne,hogy a gyümölcs előtte még átitatódik egy kis lélekmelegítővel.:-))
Hozzávalók:
10 dkg porcukor,
20 dkg vaj,vagy margarin,
30 dkg liszt,
1 teáskanál sütőpor,
csipet só,
1 citrom héja,
1 vanilíás cukor,
1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék,
Kb.1 evőkanál tejföl,
1 tojássárgája,
A rávaló:
40 dkg aszalt gyümölcs,
fél dl rum,(vagy aroma)
fél dl konyak(vagy aroma)
A tetejére:
25-30 dkg tortabevonó(vagy más csoki)
3-4 evőkanál vaj,vagy olaj,
ízlés szerint mandula,vagy dió
A margarint,vagy vajat , a porcukrot,sót,sütőport,tojást, vanilíás cukrot összegyúrjuk. Tejfölből annyit,hogy formázható legyen. A hűtőbe tesszük egy folpackban félórára. Az aszalt szilvát és a barackot is felkockázzuk. A szilvát a rumba áztatjuk, a konyakba a barackot. Persze ezt mindenki ízlés szerint lecserélheti. (vagy fel:-))Addíg míg a tészta sül, benne hagyjuk átitatódni. A tepsibe sütőpapírt teszünk, s előmelegítjük a sütőt. Kb.3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát .és köröket, formákat szaggatunk ki belőle. A sütőben sorban megsütjük kb.170 fokon 10 perc alatt. A kihűlt tésztákra halmozzuk kiskanállal a lecsöpögtetett aszalt gyümölcsöket.
A tortabevonót, vagy más csokit gőzön felolvasztjuk és az aszalt gyümölcsös kekszeket ezzel bevonjuk. A tetejükre rakhatunk még mandulát,vagy diót is ízlés szerint.
Ha a család nem tünteti el addíg, eláll karácsonyig is most már.

Read more...

Gasztroajándék VKF-re 1 rész.

>> 2009. november 26., csütörtök

Már sokan tettek fel mézeskalácsot, úgyhogy ez most egy ötlet ajándékra, nem csak recept.
Van egy kolléganőm, aki nagyon szeret sütkérezni Dorka nevű kislányával, de nem talált jó mézeskalács-receptet . Mikor megkóstolta az enyémet, rögtön elkérte a leírását.
Arra gondoltam; meg is gyúrom neki, s a receptet nem papírra írom.
Az üvegmatricás ötletet itt találtam. De már a saját bevált receptemet írtam rá.
Nagyon tetszik remélhetőleg mindkettőjüknek az ajándék.

Read more...

Jó itt lenni?

>> 2009. november 23., hétfő

Az az igazság, hogy akárhány díjat kapok, mindig olyan, de olyan jól esik.
Jó,hogy lehetőség van kimutatni , hogy kedveljük a másikat, kellemes nála időzni, s esetleg látatlanban is a barátunknak tartjuk.:-)) Jó,hogy közös az érdeklődés, s itt nem kell magyarázkodni, hogy miért jó sütni-főzni. Itt mindenki tudja , érzi. Köszönöm, Kiskukta, Belly, s L.Krisztina! S ki ne hagyjam Andit, aki gluténmentesen főz.Köszönöm,hogy meglátogattok a cukimban, s én is nagyon-nagyon jó érzem magam Nálatok!
Akinél még jó lenni:
Wise Lady,
Yasmine,
Trinity,
Szepyke,
Chef Viki,
Egycsipet,
Mandy

Read more...

Mandulás csokitorta

>> 2009. november 22., vasárnap

A csokis-mandulás torta egy jól bevált karácsonyi sütemény. Mindig készül az ünnepre.
Jópár éve találtam a receptet Stahl Juditnál. Nagyon finom, csupa csoki és mandula.
Hozzávalók:
30 dkg étcsoki (nálam fele tej)
25 dkg vaj,vagy margarin,
8 dkg mandula,
5 tojás,
3-4 csepp keserű mandula aroma( szerintem lehet kóstolni és ízlés szerint esetleg többet, illetve mandulalikőrrel is finom)
10 dkg cukor,
15 dkg liszt,
1 kávéskanál sütőpor
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát.
Vaj-liszt helyett sütőpapírt is használhatunk.
A csokit gőz felett megolvasztjuk a vajjal, közben simára is keverjük. Ha kész, félretesszük, langyosra hűtjük.
A lapokra vágott mandulát beletesszük egy száraz serpenyőbe és kis lángon kevergetve pár perc alatt illatosra pirítjuk. Amikor kihűlt, egy kis cukorral együtt finomra daráljuk. Ezután összekeverjük a liszttel és a sütőporral.
A tojásokat belerakjuk egy keverőtálba,majd a cukorral és a mandula-aromával vagy likörrel alaposan (7-8 percig) felverjük.
Ezután hozzákeverjük fakanállal , apránként adagolva a mandulás lisztet és a vajas csokit.
A masszát beletesszük a formába, és kb.40 perc alatt megsütjük. Próbáljuk úgy rakni a masszát, hogy a közepe laposabb legyen, mert általában az szokott felpúposodni.
(mint most is :-))
A végefelé le is takarhatjuk alufóliával , ha nagyon sötétedne a teteje.
Ha megsült csokimázt rakhatunk rá.
Szerintem nagyon finom csokis, marcipános ízhatású sütemény.

Read more...

Expressz szalámis kifli és táska

>> 2009. november 21., szombat




Ha már egész héten egy rugóra járt az agyunk Yasminnal, itt a Limara-féle expressz croissant
táska alakban, s kifliben is. Szalámisan, s sajtosan is.
Hozzávalók:
70 dkg liszt,
1 pohár joghurt ,
vagy kefír (140 g)
2 dl tej,
1 kk só,
4-5 ek. cukor(most a sóshoz nálam csak 1 kanál)
2 tojás,
5 dkg élesztő,
25 dkg hideg vaj,
A szalámishoz:
20 dkg sonka,
1 kis fej hagyma,
1 tubus pizzakrém,
A sajtoshoz:
10-15 dkg keményebb sajt.
Először nagyon apróra vágunk egy kis fej hagymát, s a szalámit is. Le is darálhatjuk. Hozzákeverjük a pizzakrémet. Ha sajtosat is készítünk, kockázunk sajtot is.
A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk.Hűtőbe tesszük 1-1,5 órára, duplájára kelesztjük. Ezután nyolc egyforma darabba vágjuk, gömbölyítjük , majd mindet kinyújtjuk jó vékonyra, kör alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő részre osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot a vajból, majd rátesszük a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogy. A legutolsó lap teteje üres marad. Ezután a tésztát kinyújtjuk , olyan 2-3 mm vastagra, majd ha táskát is készítünk kétfelé vesszük. Az egyik felét cikkekre vágjuk, a másikat négyzetekre. A kiflik szélesebbik felére szalámikrémet rakunk, s úgy tekerjük fel. A sajtot is a szélesebbik részére rakjuk, s úgy tekerjük fel. A táskánál a felét berácsozzuk, a másik felének közepére szalámikrémet, vagy sajtot teszünk. A szélét tojásfehérjével megkenjük, ráhajtjuk a rácsos részt, összenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük a kifliket, majd duplájára kelesztjük őket. Tojássárgájával megkenjük, majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük



Read more...

Szalámis-rácsos falatkák

Elmaradtam,hogy felrakjam a rácsos leveles tésztáimat. Mivel Yasmine-nál és Bellynél is az édes változat volt fenn, én a szalámisomat, s a sajtosat mutatom meg.
Hozzávalók:

1 kis fej hagyma,
20 dkg szalámi( sonkás)
1 tubus pizzakrém
1 csomag (50 dkg) leveles tészta
10 dkg keményebb sajt
Először nagyon apróra vágunk egy kis fej hagymát, s a szalámit is. Le is darálhatjuk. Hozzákeverjük a pizzakrémet. Ha sajtosat is készítünk, kockázunk sajtot is.
A leveles tésztát felengedjük és 2 mm vastagra kinyújtjuk.Négyzetekre vagdaljuk, a felének berácsozzuk a tetejét.A másik felén elosztjukuk a szalámikrémet.. Csak a négyzetek közepére rakunk tölteléket, a szélét üresen hagyjuk. A sajtosnál ugyanígy, csak akkor középre sajtkockát rakunk. A széleket bekenjük tojásfehérjével,befedjük a rácsozott négyzetekkel, s lenyomkodjuk. A tetejét tojássárgájával megkenhetjük. 170 fokon előmelegített sütőben kb.negyedóra alatt készre sütjük.

Read more...

Karácsonyi kaktusz

Mutatok én is kaktuszt. A mamám kapta, mert mikor az ágyban feküdt nagy örömet okozott neki, ha nézegethette az ablakban a virágokat. Ciklámenek, orchideák, kaktuszok; mind-mind sorjáztak a párkányon. A három lánya, veje, mi unokák, s a gyerekeink, a dédunokák mind halmoztuk el, csak lássuk, hogy visszatér egy kis életkedv belé....
Tavasz óta az anyukám gondozza a virágokat, már csak neki szerez örömet.
Halottak napjára virágba borult ez a piros. Hát nem gyönyörű?

Read more...

Kinder szívből

>> 2009. november 19., csütörtök

Az uramnak szülinapja volt. A Kinder-torta az egyik kedvence, úgyhogy azt készítettem.
Annyi különbséggel, hogy most 4 lapot sütöttem és a 3 pudingból kettő tiramisu-ízű volt.
Finom volt így is nagyon. A csokimázam nem sikerült valami fényesen, az oldalára elég sem lett,de azért igazán "szívből" készítettem.:-))

Read more...

Mézes-narancsos süti

>> 2009. november 15., vasárnap


Napok óta csak olvasok. Rákattantam a Bellára és az ő vámpírkedvesére. Ezért nem sűrűen voltam erre. Kárpótlásul, azt aki erre jár azt szívesen megkínálom virtuálisan egy csésze forró mézes teával, s egy(vagy több) szelet a legújabb Nők Lapja konyhában látott mézes sütivel.
A mézes-narancsos őzgerinc hozzávalói:
a tésztához:
12 dkg liszt,
12 dkg méz,
12 dkg puha vaj,
3 tojás,
1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
20 dkg baracklekvár,( az enyém elég sötét,nem annyira látszik)
1 narancs reszelt héja,
10-12 dkg puha vaj vagy margarin,
8 dkg porcukor,
ízlés szerint citromlé(én ezt elhagytam)
a mázhoz:
12 dg étcsoki (nálam fele tej)
2 evőkanál olaj
A tésztához a mézet, a vajat és a tojásokat alaposan összekeverjük,majd a sütőporos lisztet is hozzáadjuk. Vajazott,lisztezett formába töltjük. 160 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.
A kihűlt sütit hosszában 4 vékony lapba vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a lekvár és a narancshéj felével. Középre a vajjal, porcukorral,narancshéjjal, eseleg narancslével alaposan kikevert krémet tesszük. Rárakjuk a harmadik tésztát, s a maradék lekvárral megkenjük. Befedjük az utolsóval, s a gőz felett az olajjal megolvasztott csokival bevonjuk.
Szerintem finom, a narancstól kissé pikáns ízű sütit kapunk.

Read more...

Halas makaróni

>> 2009. november 12., csütörtök



Tudom, hogy egy cukihoz annyira nem illik a tésztaétel, de ha már "főzök az egészségünkért", akkor néha ételreceptet is kaphattok nálam.:-))
A halas makaróni receptet még egy Nők lapjában láttam, de úgy emlékszem ott csak sárgarépa volt a halhoz, s talán spagetti volt hozzá, nem is makaróni. Mindenesetre mi már ezt a változatot szerettük meg, de jó lehet akár orsótésztával is.
Hozzávalók:
1 csomag makaróni (durum)tészta kifőzve,
1 fej vöröshagyma
3-4 tonhalkonzerv,
paradicsomlé,paradicsom esetleg
1 kicsi paradicsompüré-konzerv,
2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
só ,bors,
ízlés szerint kakukkfű, bazsalikom és rozmaring
40-50 dkg fagyasztott, zöldség ( sárgarépa, cukorborsó,kukorica)
20 dkg(füstölt) sajt
Kis (oliva)olajat forrósítsunk fel egy lábasban. Az apróra vágott hagymát adjuk hozzá és fonnyasszuk meg. Tegyük hozzá a fokhagymákat is és 1 percig pirítsuk. Tegyünk rá pirospaprikát, majd engedjük fel vízzel vagy paradicsomlével. A füszereket is tegyük hozzá, és a paradicsompürét is. Megkóstoljuk, sózzuk,borsozzuk.
Beletesszük ízlés szerint a zöldségeket. Mi a mexikói változatot szeretjük. Kb.15 percig főzzük. Mikor készre főtt, hozzárakjuk a lecsöpögtetett halakat is, majd az egészet összekeverjük a makarónival. Tepsibe rakjuk, sajttal megszórjuk és kb.fél óra alatt készre sütjük.

Read more...

Kakaós-krémes

>> 2009. november 8., vasárnap

Vasárnap nagyon vacak idő volt. Ötletem sem volt, ezért szétnéztem, mit is készíthetnék? Minthogy mostanában ilyen "házasítós" vagyok, megint ezt tettem. Összeházasítottam Yasmine által talált pingvines piskótát a kinderes krémemmel. Merthogy nem volt tejszínem. Nagyon vékonyan megkentem a pisótalapokat málnadzsemmel, s arra raktam a krémet. Elég volt az adagnak a fele ennyi piskótához.
Egy jó forró csokival, a sütihez tejszínhabbal, egy jó kis filmmel nagyon jó kis vasárnap délután lett mégis.:-))

Read more...

Csokis kókusztorta

>> 2009. november 5., csütörtök

Isten éltesse a tesómat, ezúttal is! Ez egy nagyon finom kókuszos-csokis torta. Nem a legszebben sikerült, de annál finomabb.A kókusz és a csoki a tesóm kedvence. A krémeset nem szereti, a mamám kókuszkockája volt a kedvence. Mikor megláttam ezt a receptet még tavaly;úgy gondoltam talán ízleni fog neki. Annyira bejött,hogy azóta már többször is elkészítettem a kérésére.
Kókusz és csokiimádók figyelmébe ajánlom. Sok benne a kókusz, s a csoki is 3 tábla.
A torta íze természetesen a csoki fajtájától függ a legjobban. Én Tibivel,vagy Bocival szoktam. Vegyesen ét-és tejjel.
Tehát,ahogy én készítettem:
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg vaj,
30 dkg étcsokoládé(nálam 15 tej-15 ét)
22 dkg cukor,(nálam 15 dkg)
csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
4 tojás,
10 dkg liszt,
15 dkg kókuszreszelék,
ízlés szerint lehet hozzátenni esetleg rumot is.
A mázhoz:
25 dkg tejcsokis bevonó ,
2 teáskanál vaj, vagy olaj
Egy kicsit máshogy szoktam készíteni, mint az eredetiben írva van, attól tartva, hogy túl lapos lesz a süti., ha nem verem fel külön a tojássárgákat , s külön a fehérjéket.
Tehát először megolvasztottam vízgőz felett a csokikat és a vajat. Ezt hagytam hűlni.
Felvertem a tojásokat 4 kanál cukorral, pici sóval. A tojássárgkat kikevertem a maradék cukorral,vaníliás cukorral, s hozzáraktam a közben langyosra hűlt csokit, majd a kókuszt, lisztet, és a felvert tojásfehérjéket is felváltava . 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába raktam. Előmelegített sütőben kb.160 fokon készre sütöttem fél óra alatt. Levettem róla a sütőpapírt és hűlni hagytam. Mikor kihűlt, a tetejére raktam a csokimázt és kókuszból focipályát próbáltam formázni,
fociimádó öcsém kedvéért. A marcipánt azt készen vettem.

Read more...

Kinder-szelet

>> 2009. november 2., hétfő

5Láttam több Kinder-szelet variációt, de úgy látom ezt a fajta Kinder-szeletet még nem készítette senki az általam olvasott oldalakon. Ha mégis, szóljatok, s belinkelem, ígérem.:-)) A süti nagy családi kedvenc, mióta megkaptam a receptet egy kedves ismerőstől, Bettitől. Leírom az eredeti receptet, s hozzáteszem azt is , amit én változtattam rajt.
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás,
5 dekagramm margarin,vagy vaj
25 dkg cukor,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál kakaó,
45 dkg liszt,
1 teáskanál szódabikarbóna,
esetleg pici tej,
A krémhez:
3 csomag főzős pudingpor(tejszínes,vagy vaníliás,vagy vegyesen),
10 dkg cukor,
1 púpos kanál liszt,
7 dl tej,
1 doboz tejföl(2 dl kb,)
20 dkg margarin,vagy vaj,
20 dkg porcukor
Tetejére:
tortabevonó csoki,
2 kanál olajjal,vagy vajjal gőz felett felolvasztva.

Utólagos megjegyzés:
A krémnél a vaj és porcukor mennyiségét már lecsökkentettem 15-15 dkg.-ra.

A tészta hozzávalóit gőz felett összefőzzük. Még melegen hozzáaadjuk a szódabikarbónás lisztet.
Elosztjuk két vagy három részre, és kinyújtjuk. Két sütőpapír között szoktam nyújtani, mert a méz miatt elég ragadós a tészta. Ha magasabb sütit szeretnénk, akkor három részre osztjuk kb. közepes tepsi nagyságúra, s úgy sütjük meg. Ha laposabbat, akkor két részre osztjuk és a gáztepsiben sütjük . A krém elég sok, három laphoz is elég.
Én azt tapasztaltam, hogyha adunk egy kis tejet is a tésztához, akkor nem kell megvárni a másnapot a szeleteléssel, egyébként egy nap, mire összeáll. Tehát előmelegített kb.170 fokos sütőben 7-8 perc alatt megsül. Sütőpapíron sütöm, amit gyorsan le is veszek, mert utána kemény lesz a tészta.
A krémhez összefőzzük folyamatosan kevergetve a pudingokat, a lisztet a tejjel.
Még melegen hozzákeverjük a tejfölt is.
A margarint is alaposan kikeverjük a porcukorral, és a kihűlt pudingos krémhez adjuk apránként. Én kevesebbet szoktam egyébként a vajból.Kb 10 dkg-ot . Elosztjuk a krémet a lapokon, tetejére csokimázt rakunk.
Nagyon finom krémes-mézes ízhatású süti. Elkészítettem már csokipudinggal is és vegyesen is.
Minden családi ünnepen sütöm, mert kiadós is, és lehet variálni ízlés szerint a különböző ízű pudingokkal. Nálunk mindenhogyan ízlik.:-))


Read more...

Vavyan Fable

"Azt, amik vagyunk, a szavak csak sejtetik, el nem mondhatják."

Blogger templates made by AllBlogTools.com

Back to TOP